Härkiä ja kalloja

Marjatta Tapiola on yhtä ihastuttava kuin mielenkiintoinenkin taiteilija. Hän rakentaa maalauksensa niukkojen mutta tarkoin harkittujen värien pintojen ja virtuoosimaisesti vetäistyjen viivojen varaan. Ja aina taustalta loistaa valo vaikka aihe olisikin vähemmän valoisa.

Kysymyksessä on ennen kaikkea maalari, mutta ei todellisuudesta tai ulkoisesta maailmasta eristäytyvä taiteilija. Hänen teoksensa vilisevät viittauksia ja aihelmia uskonnosta, myyteistä ja tarinoista sekä taide- ja kulttuurihistoriasta. Dramatiikkaa on mukana aimo annos.

edf

Minotauros lähteellä. 2019

Maalauksissa on paljon Välimeren kulttuuriin liittyvää kuvastoa: härkiä, minotauroksia ja sarvekkaita kalloja. Ne viestivät voimasta ja uhmasta mutta, etenkin kallot, myös kaiken katoavaisuudesta. Samalla ne vetävät kaaren muinaisista luolamaalauksista antiikin myyttien ja tarujen kautta nykytaiteeseen, ennen kaikkea Picasson tuotantoon.

Toisaalta myös kristinuskon traditio on mukana. Johannes Edelläkävijän (Kastajan) mestaus, Pietà, Judith ja Holofernes tai Damaskoksen tiellä. Väkivallan ja uhkaavuuden tuntu on läsnä näissäkin teoksissa. Mutta hienosti, liikoja selittelemättä, Tapiolan nämä myytit maalauksiinsa sijoittaa.

Marjatta Tapiolan näyttely on esillä Galerie Forsblomissa 17.3. saakka.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s