Ihmissuhteita kubismia

Aarne ja Arja Jämsä ovat viime vuosina esiintyneet näyttelyissä usein parina. Ja usein he ovat tulkinneet omaa henkilökohtaista arkeaan ja tietenkin myös juhlaa. Huumori on ollut aina vahvasti mukana. Aarne on kuvanveistäjä ja Arja maalari. Yleensä he kuitenkin esittelevät saman lajin teoksia. Niin nytkin (Galleria Katariina 3.3. saakka).

Aarne Jämsä kuvaa tussilla sävytetyillä akvarelleillaan pariskunnan elämää, ehkä intiimiäkin. Hahmot ovat tunnistettavia, hivenen karikatyyrimaisia, mutta hyvin karakteristisia. Aarne on hyvä piirtäjä kuten kuvanveistäjät usein.

Aarne_kuutamo

Aarne Jämsä: Sarjasta Kuutamolla, 2018-19

Teokset ovat tumman sävyisiä. Hahmot nousevat esiin hämärästä, miltei pimeästä taustasta; osuvasti yhden sarjan nimikin on Kuutamolla. Kerros kerrokselta etenevällä työstämisellä taiteilija on saanut aikaan eläviä ja samalla vähän mystisiäkin kokonaisuuksia. Ensi vilkaisulla teokset näyttävät grafiikalta. Eikä ihme, sillä kerros kerrokseltahan siinäkin lajissa edetään.

Arja Jämsänkin maalaukset kuvaavat kotoista maailmaa, vaikka ihmisiä niissä ei juuri olekaan. Esillä on katettuja pöytiä, astioita, sekä ehjiä että rikkinäisiä. Tietysti niistä voi löytää vertauskuvia yhteiselämästä aina epäsopuun ja siihen liittyvää astioiden rikkomiseen saakka. Mutta kotoiseltahan niiden maailma vaikuttaa.

Arja_kansi

Arja Jämsä: Kansi, 2018-19

Maalauksissa astiat on kuvattu yhteydestään irrallisena ikään kuin näyteikkunaan tai tuotekuvaston kuviin asetettuina. Ratkaisu on onnistunut onhan kokonaisuuden nimikin Arjan ja Aarnen uudet astiat. Esittelystä, vaikkakin monimerkityksisestä, tässä tietyllä tavalla on kysymys.

Arto_Kettunen-2018-Kurvi-26x35

Arto Kettunen: Kurvi, 2018

Katariinan studiossa on Arto Kettusen maalauksia. Aiheena on pääkaupunkimme Helsinki, sen katunäkymät ja rakennukset. Aihe on näinä aikoina vähän yllättävä, tuntuu että se on aika lailla loppuun kaluttu. Kunnialla Kettunen kuitenkin on ottamastaan tehtävästä selvinnyt.

Perhepotretteja ja komeroita

Ihmissuhteita ja kotoisia asioita käsitellään myös Nora Tapperin näyttelyssä. Nimi on Siivouskomero ja muita veistoksia. Taiteilija on lähestynyt aihetta omalla rosoisella ja huumorin sävyttämällä tavallaan, suorasukaisestikin.

Siivouskomerot ovat rikkinäisiä, sellaisia joita on yritetty korjata, mutta huonolla menestyksellä. Ne näyttävät siltä kuin olisivat jääneet paikoilleen muuton jäljiltä, ikään kuin eivät kelpaisi enää alkuperäiseen tehtäväänsä. Tilan tulkinnasta ja haltuunotostahan tässä on kysymys.

edf

Nora Tapper: Sali, 2019

Muut veistokset ovat komeroita moniulotteisempia, mutta samaa epäkäytännöllisyyttä niissäkin on. Tuolia ja pöytää olisi vaikea käyttää ja kulmikkaat putketkin ovat vailla yksiselitteistä merkitystä. Pienoisveistokset ovat suurelta osaltaan perhepotretteja. Sommittelu on kuin vanhoista kodikkaista albumivalokuvista. Ne tuovat mieleen primitiiviset veistokset, mutta ehkä niiden kulmikkaat ihmishahmot ja muut esineet ovat sittenkin enemmän kubismia, Yhteyshän näilläkin lajeilla on.

Tämä hieno näyttely on esillä Galleria Sculptorissa 24.2. saakka.

edf

Nora Tapper: Kolmijalkainen pöytä, 2019

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s