Huumori ja surumielisyys käsi kädessä

Pilvi Ojala on koulutukseltaan taidegraafikko, mutta hän on jo vuosia suunnannut muille alueille. Hän on maalannut ja rakentanut kolmiulotteisia teoksia. Sujuvalle, milteipä suvereenille piirustustaidolle on ollut käyttöä näissäkin lajeissa.

Kahden vuoden takaisessa näyttelyssään Galleria Huudossa Ojala pani esille useitakin teoksia, jotka olivat eräänlaisia näyttämöitä kulisseineen ja kulissimaisine ihmishahmoineen. Galleria Liven näyttelyssäkin tällaisia teoksia on. Aina ne eivät kuitenkaan ole selkeästi näyttämöitä; jotkut voisi mieltää lampetiksi, jolle ihmishahmo on pantu esille, toiset taas ovat kuin lastenkirjojen kolmiulotteisia kuvituksia.

Jotkut teosten hahmoista ovat kuin maailmaan yllättäen heitettyjä, ymmällään. Tuntuu kuin he olisivat saaneet roolin, johon eivät ole valmistautuneet. Jotkut teokset ovat unimaisia, epätodelliselta näyttäviä. Useammastakin teoksesta voi tunnistaa taiteilijan itsensä. Ylellinen, joskus miltei mauttoman runsas rekvisiitta on rinnan arkisten elementtien kanssa.

Minua on aina ihastuttanut Pilvi Ojalan verraton huumori. Se ei ole vitsin vääntöä, vaan se on syvempänä juonteena teoksissa. Ja huumorin, ilon, rinnalla kulkee aina tummia, surumielisiä sävyjä. Tämä tuo jälleen mieleen teatterin tai sirkuksen, jonka klovnin hahmossa nämä vastakkaiset puolet elävät rinnan.

Pilvi Ojalan näyttely on esillä Galleria Livessä tämän viikon perjantaihin klo 15 saakka.

edf

Palava sydän, 2018

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s